Finansielle tips når du er på ferie

posted in: Uncategorized | 0

Nordmenn er det folkeslaget som flyr mest i hele verden. Mange vil nok unnskylde seg med at vi er et langstrakt land med lange avstander. Men den boblen sprekker når faktisk.no har funnet ut at vi flyr hele fire ganger så mye som svenskene.

Det betyr at vi også oppholder oss en god del utenlands.

Gjør deg oppmerksom på valutakursen

Det kan være forvirrende å begynne å handle i en ny valuta. Mange tar seg ikke tid til å lære seg betydningen av utenlandske penger. På ferie havner man ofte i situasjoner hvor man er usikker på om man har gjort et godt kjøp. Hvis du ikke er klar over hva du betaler for de ulike varene, så stiller man tross alt ganske dårlig.

De fleste har i dag en moderne mobiltelefon med ulike funksjoner. Skriv ned valutakursen på mobilen din for å være helt sikker. Og bruk for all del mobil-kalkulatoren når du skal regne om til norske kroner.

Bør man ta ut utenlandske penger i Norge?

I utgangspunktet er det en dårlig idé. Norske banker gir deg en veldig dårlig vekslingskurs på utenlandsk valuta. ABC Nyheter publiserte en artikkel om dette i 2012. Overskriften var ”du kan bli flådd hvis du kjøper valuta på Gardermoen”. Dessverre er det ikke mye som har endret seg siden den gang.

Det kan være greit å ta ut litt kontanter for å sikre seg at man har penger til taxi når man kommer frem. Dette gjelder spesielt hvis du er i ”eksotiske” land hvor bruken av kredittkort ikke er utbredt. Thailand og Kina er gode eksempler.

Er alle vekslings-butikker i utlandet trygge?

På ingen måte. Mange av dem driver businessen sin på å svindle utlendinger. ”HONEST GUIDE” er en Youtube-kanal som til stadighet opplyser om ulike turistfeller i Praha. Det viser seg at enkelte ”valutabanker” tar opp mot 42 % provisjon ovenpå vekslingskursen. Skremmende.

Dette er situasjoner du unngår ved å vite verdien av pengene i landet du ferierer i.

Kontanter eller kredittkort: hva lønner seg å bruke?

Du bør også legge en klar strategi for hva slags betalingsmetode du skal bruke. Enkelte norske kredittkort har gebyrer på bruk i utlandet.

Husk også at kontantuttak fra kredittkort er dyrt. Da begynner rentene å løpe fra den dagen du hever pengene. Med andre ord: du får ingen rentefri periode. Hvis du skal ta ut kontanter i utlandet, så bør du for all del gjøre det med et debet- eller bankkort.

Du skal alltid gjøre en vurdering basert på disse to spørsmålene:

– Hvor mye penger koster det å bruke kredittkortet eller bankkortet?
– Hva betaler jeg i realiteten for å ta ut penger i en minibank?

Ofte viser det seg at det lønner seg å gjøre store kjøp med kredittkort. I tillegg kan man ha en liten reserveløsning ved å ha noen sedler i lommeboka. Kontantene bør brukes for å finansiere småkjøp eller brukes der det ikke føles trygt å sveipe kortet.

Kan man få reiseforsikring hvis man bruker kredittkort?

I enkelte tilfeller kan man det. Det finnes forskjellige regler hos de ulike bankene, men hovedregelen er at minst 50 % av ferien skal finansieres med kredittkortet. Riktignok bør du lese gjennom bankens vilkår før du tar en avgjørelse.

Det kan også være en god idé å betale både hotell og flybilletter med kredittkortet. Ofte teller det mer enn halvparten av reisens totalkostnader. Da vil man ikke måtte bekymre seg for reiseforsikring etter at man har forlatt landet.

Ferie og økonomi: oppsummert

Veldig få nordmenn tenker særlig mye på økonomi når de er ute og reiser. Det kan tross alt være deilig å la ferie være ferie. Men det skal ikke så mye til for å spare penger ved å gjøre smarte valg.

Første steg på veien er å finne ut hva man bør betale for den utenlandske valutaen. Deretter må du gjøre noen undersøkelser for å finne ut hvor du kan få den beste vekslingskursen. Til slutt bør du legge en plan for hvilkebetalingsmetoder du skal bruke. Dette bør være ganske elementært før man reiser utenlands. Og ikke minst: det kan redde deg fra å betale mye penger i gebyrer.